Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.11

Az egó megnyilvánulásai

 Egó így, egó úgy szükségünk van rá, meg nem is. Annyi mindent olvasni már napjainkban a pszichéről és az egóról. Volt annak azért egy jó oldala is, mikor csak kiváltságos emberek kiváltságos anyagai jutottak el a nyomdagépezetig. Jung, Freud és a legnagyobbak. Ma már meg persze mindenki lehet pszichológus, én mindenki adhat ki egy kis irományt arról, hogy ő, hogy is gondolja. Ebben a pillanatban én is csak ezt teszem. Persze örülnék, ha bárki is elolvasná, de bevallom nem ez a lényeg. Ezt az anyagot magamnak írom, és azért is ide, mert itt tudom, megtalálom. Ha valaki pedig profitál belőle, az még egy plusz öröm.

 

Úgy érzem néha sikerül kibújni kicsi vagy éppen nem is olyan kicsi egóm mögül és meglátni azokat a pillanatokat, amikor mások egója táplálkozik. Persze, mint ezt a kifejezés sem az enyém, úgy az egész iromány sem, hiszen sok sok anyagból rakódott össze a fejemben. De mégis a táplálkozni a legjobb kifejezés, mivel az egó tényleg táplálkozik. És had ne mondjam, szereti is tömni a fejét.

Az egó legjobb megjelenítői a vezető pozícióban lévő emberek. Na, ők aztán nagyon szeretik hízlalni egópajtásunkat. Még jóhogy az egó egyéni és nem közösségi, mint a lélek, mert akkor elég gyorsan hájfejek lennénk mindannyian. 

Na de akkor, hogy is képzeljük el ezt a kis trükkös cimborát. Bármint mondasz neki, ő mindig jobbat tud. Feltéve, ha nem hívod fel a figyelmét már előre arra, hogy úgyis okosabb lesz :) . Akkor minden bizonnyal, ő lenne a legnagyobb alkalmazkodó fél a világon. És ez is azt jelenti, hogy megint többet tud. Szóval ilyen egyszerűen éldegél ez a kis kaméleon bennünk a fejünkben.

 

Ha ismersz embert, aki azt állítja magáról, ő már letette a csatabárdot e furfangos mesterrel, bassz le neki két nagy pofont úgy váratlanba. Ha visszaüt akkor messze van még a csatabárd elásása. Ha sírni kezd, és megkérdezi ez meg miért volt, akkor még ezután sem a békepipa elszívása következik. Ha pedig békésen mosolyog egyet, akkor ott reménytelen győzelmed. Most az gondolhatód, hogy megbolondultám. Igen, megengedem néked. Lehet meg is, de egyrészt kurvára elegem lett az önmagukat feláldozó, így-úgy jónak teszem magamat emberekből (csak, hogy táplálkozhassanak), másrészt pedig annyira jó volt figyelni, ahogy hízlalták a hájpacit. 

 

Tudod mi az egón túllátó ember legnagyobb ismertetőjele? Egyszerű, nem érzed magad vele kellemetlenül amikor bármilyen jellegű interrakcióba kerültök. 

 

Nézd meg a politikusokat, a polgármestereket, igazgatókat, papokat és nézd meg jól a spirituális mestereket is. A legtöbbjük elhiszi magáról, hogy valaki. Aztán elhiteti veled is. Az igazi mester cselekszik, aztán te próbálod vele elhitetni, hogy ő valaki. Csak neki erre már nincs szüksége. 

 

Ő a mi legnagyobb mesterünk éljen akárkiben is. Miért is? Mert Isten Istent nem tanít. De Istenhez csak rajta keresztül vezet az utunk. Imádja a vágyaidat és megjobban ha kielégíted őket. És nézd meg mi van akkor, ha elfogynak vágyaid? Vagy ha már mindet kielégítetted amit csak kívánt? Két út van. Boldog leszel, vagy boldogtalan.  Így dolgozik magán a mi Urunk, hogy Ő is tökéletesebb legyen a tökéletesebbnél.

 

Most egy kicsi pillnatra, mintha békét leltem volna. De talán már el is múlt. Nem könnyű meccset vívni a legnagyobb ellenségeddel. Viszont ha kibékülsz vele a legnagyobb erőd. 

 

Köszönöm neked wikipedia, hogy te aki mindent tudsz befogadtál.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.