Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.09

Spirituális egó

Úgy érzem egy új fogalom van születőben...és azt is bevallom magát a fogalmat csak loptam, de nem tud nyugodni hagyni...

 

Spirituális ego

Egyik könyvbújásom során olvastam a spirituális egoról. Először értetlenül fogadtam, hogy létezhet ilyen. Aztán már embert, embereket is tudtam hozzákapcsolni, így megértésre került az, amivel az idáig nem tudtam mit kezdeni.

Mi is a spirituális ego? Lehet, hogy nem leszek túl szakszerű, de nagyjából próbálom elmagyarázni. Az emberek egyrésze érzékeny a spiritualitásra, és ha tudatosan elkezd foglalkozni ezzel, sok-sok ismeretre tesz szert. Egy idő után néhányuk úgy érzi, több, mint egyszerű ember. Kialakul benne a “küldött”, a “mester” és/vagy a “tanító” képzet. A saját spiritualitását túl értékeli, fejlettebbnek gondolja magát, mint ami, és ezen felbuzdulva megteremt egy spirituális egot, ami a spirituális eszmék alapján épül fel benne, és azzal azonosítja magát. És innentől kezdve jól félrevezeti saját magát. A fejlődése egy időre zsákutcába kerül. Addig, amíg rá nem ébred, mi történt vele.

Jó néhány embert is félre tud vezetni – tudattalanul -, és eladja magát, mint “tanító”, “útmutató”, “mester”. De ha valaki éber, akkor az ráérez a hamisságra.

Mindig is tudtam, hogy sok nem tudatosan spirituális lélek tisztább, mint a magukat tudatosan annak vallók. Bennem akkor igazolódott be ez a “tudás”, amikor egy “ateista” szemeiben láttam meg a Tisztaságot. Egyedi és különleges pillanat volt. Soha el nem feledem. S csak remélni tudom, hogy máskor is tapasztalhatok hasonló pillanatot.

MOst pörögnek bennem a gondolatok. Például az, hogy egy ember számomra akkor Valódi, ha tud magán őszintén nevetni (erről már írtam korábban). Ha meglátja saját gyarlóságát, és ezt meri felvállalni. Ha tud őszintén bocsánatot kérni. És tud megbocsátani. És akkor is szereti a másik embert, ha az éppen olyat követ el ellene, amit ő negatívan értékel, vagyis nem az alapján osztja szeretetét, ahogyan az emberek éppen fordulnak felé. stb., stb., stb.

 

szerző: Lissza

 

http://www.lissza.hu/?p=2620&cpage=1#comment-6054

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.