Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.15

Coach vagy terapeuta

           Munkám során egyre gyakrabban tapasztalom azt a jelenséget, hogy az emberek, nem a megfelelő ajtón kopogtatnak. Viszont legyen a kopogtatók javára mondva, hogy legalább mernek segítséget kérni.

     A tanácsadók és coachok hálózata sajnos nem háziorvos jellegűen, beutalós szűrés alapján bocsát tovább a megfelelő szakemberhez . Vagy szájhagyomány útján terjed, vagy sehogyan. Vagy megtalálod a számodra megfelelő szakembert, vagy rossz szájízzel, csalódottan távozol egy méregdrága beszélgetésről. És mindez nem azért, mert maga a coach kompetenciái nem megfelelőek, hanem legtöbbször azért, mert nem voltak megfelelően körvonalazva a problémák, és hogy mire is, vagy inkább kire is van igazából szükséged.

Sajnos a coaching nem helyettesíti a terapeutát. Amennyiben 3-4, rendszeresen betartott alkalom után nem látható semmilyen jellegű változás, nem biztos, hogy coachnál van az ügyfél helye (és sok esetben ez a coach dolga lenne közölni az ügyféllel). 

De akkor kinek is való a coaching? Azoknak az ügyfeleknek, akik valamilyen konkrét folyamatban megakadtak, szorulnak segítségre. Lehet ez egy egyszerű hétköznapi life coachingos szituáció, amikor pl. elindul egy párkapcsolat, és hirtelen tanácstalanná válsz, hogyan tovább. Vagy szülővé leszel, de nem vagy elég biztos magadban.

De lehet ez egy főnök, egy vezető is, akinek új szerepkörei adódnak, és nem tudja, hogyan oldja meg a rá háruló feladatot.

Amikor pl. hosszú ideje párkapcsolati, vagy visszatérő problémával küzdesz, nem mondom, hogy a coach nem tud segíteni, de valószínű, itt inkább valami terápiás jellegű probléma lapul. Valami a múltból, amit elő kell hívni a tudatalattiból, megrágni, és megfelelő formában feldolgozni.

A coach nem terapeuta, tehát nem a traumák feldolgozására hivatott. Annál inkább hivatott olyan feladatok megoldására, ami intenzíven jelen van az életedben. Legyél iskolaigazgató, pap, polgármester, vagy akár vezető/ középvezető, feladatköröd gyakran olyan szituációkat hozhat az életedbe, amire talán nem voltál kellő mértékben felkészülve.

        Válaszutak, választások, nehéz döntések, vagy éppen az önmagadba vetett hited szorul helyretételre, keress bizalommal, mert együtt képesek vagyunk rá, és kihozzuk a helyzetből a legjobbat.